Registreer u nu bij Franchise.be en vind de Match die het beste bij u past!

Afschaffing eurocentjes : politiek maakt er een zootje van

Het besluit om de centjes van één en twee euro geleidelijk aan uit roulatie te nemen, is al verschillende keren aangekondigd. Vorige week struikelde het voorstel onverwacht tijdens een ‘tweede lezing' op de federale Ministerraad. Een beslissing die op weinig begrip kon rekenen bij de betrokken partijen.


Vandaag raakte het voorstel toch goedgekeurd, zij het in een sterk gewijzigde vorm: de afronding tot op vijf cent (een kassaticket van 90,02 euro zou worden afgerond naar 90 euro, eentje van 90,04 naar 90,05 euro) werd plots toch aanvaard –zij het uitsluitend voor cash betalingen. Wie met de kaart betaalt, krijgt de afronding dus niet.

Vaudeville

“De regering maakt er een echte vaudeville van”, sakkert Dominique Michel, Gedelegeerd bestuurder van Comeos. “Deze regeling is gewoon niet werkbaar. Niet voor de handelaar, niet voor de consument. Je zult pas weten hoeveel je aan de kassa van je winkel moet betalen, nadat je je betaalmiddel hebt gekozen. De handelaar moet dus de twee opties openhouden, de klant zal natuurlijk voor het laagste bedrag kiezen. Cash als de afronding in zijn voordeel is, elektronisch of met maaltijdcheques in de andere gevallen. Kun je het eigenlijk nog ingewikkelder maken? Ik denk het niet. Wat een vereenvoudiging moest zijn, wordt dus een ordeloze warboel waarin een kat haar jongen niet terugvindt.”

“We leverden zware inspanningen om tot een akkoord te komen waarin alle partijen zich konden vinden”, zegt Michel. “Op vraag van de overheid: het slaan van de kleinste muntjes kost hen namelijk meer dan de centjes waard zijn. Handelaars, consumentenverenigingen, de banksector, de Nationale Bank van België en het Prijzenobservatorium: iederéén kon zich in de overeenkomst vinden. Nu wordt dat akkoord plots opgeblazen, zonder enig overleg. De politiek maakt er een echt zootje van: eerst een maatregel herhaaldelijk aankondigen, dan afschieten, nu de zaken voorstellen alsof er niets aan het akkoord is veranderd,…”

Veel geblaat, weinig wol

“Het ergste is dan nog dat dit veel politiek geblaat is om weinig wol”, besluit Michel. “De keuze om af te ronden blijft namelijk bij de handelaar. Die kijkt wel uit om in dat afrondingsverhaal te stappen, want je maakt het verschrikkelijk complex voor je klant én je verliest op het einde van de dag een pak geld. Ik hoop dat de volksvertegenwoordigers bewijzen over méér gezond verstand te beschikken”, zegt Michel. “In het parlement kunnen ze dit nog tegenhouden, en ik reken erop dat dat ook zal gebeuren.”

Bron : Comeos


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis