Loola - Augustus/September/Oktober

7 manieren om je nieuwe werknemer welkom te laten voelen

Geef een korte rondleiding
Waar de toiletten zijn? Spreek dat niet voor zich? Toch is het fijn om een nieuwe aanwinst even een rondje mee te nemen over de werkvloer. Dit is hoe het koffiezetapparaat werkt, zo worstelen we met de printer, dit moet je intoetsen om naar buiten toe te bellen. Elke nieuwe werknemer een buddy Natuurlijk zijn er nog zat details die je vergeten bent om te vertellen. In plaats van een nieuwe werknemer gelijk in het diepe te gooien, kun je hem of haar ook een buddy toewijzen.

De buddy kan optreden als vertrouwenspersoon en mentor op de werkvloer. Idealiter heeft je nieuwe werknemer ook weer vaardigheden waar de buddy wat van kan leren. Tijdens het voorstelrondje komen er misschien wel heel veel nieuwe namen voorbij. Daarom kun je voorstellen om in de eerste weken individuele lunchdates tussen de nieuwe werknemer en zijn collega's te organiseren. Zo weet hij snel bij wie hij voor wat kan aankloppen.

Welke functie je nieuwe werknemer ook gaat vervullen, het kan nooit kwaad om hem of haar te laten zien waar je het allemaal voor doet: de klanten. Neem je nieuwe werknemer daarom bij de eerste gelegenheid mee op een klantbezoek. Hij hoeft zelf nog niets te doen, maar krijgt wel al een indruk met welke uitdagingen je te maken hebt. Zit er een leuke koffiezaak om de hoek? Waarom geef je je nieuwe werknemer dan geen waardebon van bijvoorbeeld dertig euro. Die kan hij mooi gebruiken om collega's in de eerste weken te trakteren op een cappuccino of macchiato. Het is ook gelijk een goede manier om je nieuwe werknemer populair te maken bij het team.

Heb je een wekelijkse teambijeenkomst?
Vraag je nieuwe werknemer dan om wat te presenteren. Kies een uitdagend onderwerp, bijvoorbeeld een concurrentie-analyse, waar de nieuwe werknemer zich ongetwijfeld goed op zal voorbereiden. Zo laat kan de aanwinst gelijk zijn of haar waarde aan de rest van het team laten zien.Maak je gebruik van online projecttools, zoals bijvoorbeeld Basecamp of Slack? Vraag dan aan je nieuwe werknemers om hun bio helemaal in te vullen. Ook kun je als manager de nieuwe werknemer goed introduceren met een leuk groepsbericht. Bijvoorbeeld vergezeld van een fun fact over je nieuwe werknemer. “Hoi, dit is Joost, onze nieuwe developer, hij is 32 jaar, heeft 2 kinderen, en heeft ooit de Kilimanjaro beklommen.”


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis