ixina - Juni 2022

5 tips om de inzetbaarheid van uw werknemers te verhogen

Het wordt nu al eventjes gepredikt: “we moeten met z’n allen langer werken”. Over het – nefaste – gebruik van dat woordje “moeten” daar valt al heel wat over te zeggen. U leest er meer over in het rapport van mijn collega.

Hoe we zullen komen tot de realisatie van dit langer werken, dat is een andere vraag. En daar wil ik het hier over hebben. We kunnen niet alleen de overheid met de vinger wijzen, noch de individuele werknemer, noch enkel de werkgevers. Elk van de drie partijen zullen inspanningen moeten leveren om dit objectief (met z'n allen langer werken) te behalen.

Onlangs verscheen een kort maar boeiend artikel van Ans Devos, die 5 tips geeft voor werknemers. Kort samengevat wijst ze op de noodzaak om als werknemer na te denken over je loopbaan en die ook in handen te nemen.

Securex voerde onlangs een onderzoek uit over hetzelfde topic (loopbaanveerkracht, oplossingen om langer te kunnen en willen werken). Onze focus lag vooral op wat werkgevers kunnen betekenen.

5 manieren hoe u als werkgever de inzetbaarheid van uw werknemers kan verhogen

1. Bied uw werknemers loopbaanbegeleiding aan, stimuleer hen om na te denken over hun loopbaan op de korte en de lange termijn.

2. Verhoog de mogelijkheden tot interne en externe ervaringen: stimuleer bv interne mobiliteit.

3. Zorg voor een uitdagende job op maat: bied bv. de mogelijkheid tot i-deals, jobcrafting, thuiswerk, telewerk en glijdende werkuren.

4. Focus niet alleen op interne inzetbaarheid: durf bv. ook opleidingen toe te laten die niet in direct verband staan met de huidige functie.

5. Zet ook in op lager opgeleiden: Ook deze profielen hebben baat bij een grotere inzetbaarheid. 

Heel wat verdere uitleg en andere concrete toepassingen vindt u in het focus report rond loopbaanveerkracht.

Neem contact met Securex.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis