Registreren

4 tips om je bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen

Staat er een groep Russische cybercriminelen klaar om de website van je bedrijf aan te vallen? Die kans is gelukkig niet heel groot. Volgens zakenblad Forbes vinden de meeste cyberaanvallen plaats in de sectoren zorg, productie, financiën, overheid en transport.

Maar ook MKB’ers die niet in deze branches werken, kunnen hun online activiteiten maar beter goed beveiligen. De gevolgen kunnen namelijk enorm zijn. Denk bijvoorbeeld aan de hoge boetes (tot 820.000 euro) die de recente wet meldplicht datalekken met zich meebrengt.

In dit artikel lees je hoe je jouw bedrijf tegen cyberaanvallen beschermt:

Versleutel alle gevoelige data
Waar sla je de BSN-nummers van je werknemers op? Wat doe je met de persoonlijke gegevens van je klanten? Elk bedrijf gaat wel met gevoelige gegevens om. Zorg er daarom voor dat al je data wordt versleuteld. Dat lees je goed: ALLE data. Waarom? Je zou handmatig uit kunnen zoeken welk Excelbestand je wel en niet wilt beveiligen, maar de kans is groot dat je iets over het hoofd ziet, bijvoorbeeld de cache van je mailbox. Vergeet vervolgens ook niet om je computer automatisch uit te laten loggen bij een paar minuten inactiviteit. Anders kunnen kwaadwillenden alsnog proberen toegang te krijgen tot de versleutelde data.

Maak veiligheid integraal onderdeel van je beleid
Databeveiliging is een prioriteit voor je hele bedrijf. Zorg er daarom voor dat je een officieel beveiligingsbeleid hebt waarin staat welke online activiteiten wel en niet zijn toegestaan op de apparaten van je bedrijf. Welke bestandstypen mag je bijvoorbeeld openen als bijlage? Een goede manier om hacks te voorkomen is om werknemers te verbieden hun persoonlijke mail te openen op het werk. Praat met een IT-specialist voor de specifieke maatregelen binnen je bedrijf.

Wat is het worst-case scenario?
Wat kan er allemaal misgaan? Trek een middag uit om de worst-case scenario’s voor je bedrijf uit te tekenen. Wat zijn de zwakke punten in je beveiliging? Welke manieren hebben hackers om belangrijke informatie te stelen? Lees je in op onderwerpen als cyberfraude, phishing, malware en hacken van contentmanagementsystemen zoals WordPress.

Vergeet ook fysieke sloten niet
Een ingenieus hackerscollectief kan je data stelen, maar het kan net zo goed de schoonmaker of een rondneuzende concurrent zijn. Zorg er daarom voor dat je je data ook fysiek beveiligt. Dat betekent bijvoorbeeld een slot op de deur naar de serverruimte. En fysieke sloten waarmee computers aan een bureau worden vastgemaakt.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis