Côté Sushi - Juli / Augustus / September

1 op de 4 Belgische winkels maakt deel uit van een keten

Uit cijfers van Locatus, expert in retailinformatie, blijkt dat 19.486 van de 82.476 winkels in België deel uitmaken van een winkelketen. Het gaat om 24% ofwel 1 op de 4 winkels. Zeven jaar geleden lag dat percentage nog op 15,6%. Het lijkt misschien minder dan je zou denken, maar dat heeft te maken met de bezettingsgraad. De winkelketens gaan namelijk met de grootste winkeloppervlakte aan de haal en bezetten samen 52% van de totale winkeloppervlakte in België.

Er is een kentering te zien rond het jaar 2012. Daarvoor was er sprake van een toename van het aantal winkels dat deel uitmaakt van een keten met 1 procentpunt per jaar, vanaf 2012 is dat gehalveerd naar 0,5 procentpunt per jaar.

De modewinkels zijn het sterkst gefilialiseerd. Op de tweede plaats staan textielsupers zoals Zeeman gevolgd door supermarkten. Qua oppervlakte staan supermarkten op nummer 1 gevolgd door drogisterijen zoals Kruidvat.

Daarnaast bracht Locatus ook in kaart hoe internationaal de A-locaties van Europese steden zijn. Onder 'A-locatie' verstaat het bureau de 200 straten in die steden met het hoogste aantal voorbijgangers. Met 'internationale winkelformule' bedoelt men een keten die in minimaal zes landen aanwezig is, onder de noemer detailhandel valt en minimaal één keer voorkomt op de onderzochte A-locatie.

Bij de 21 onderzochte Europese steden maakt gemiddeld 40,6% van de winkels op A-locaties deel uit van internationale formules. Londen is veruit de meest gefilialiseerde winkelstad, met 54,5% van de winkels die opereren onder de vlag van een internationale keten. Op nummer 2 staat Barcelona gevolgd door Hamburg.

Deze international formules zijn afkomstig uit 24 landen wereldwijd. 8 op de 10 hebben een Europese herkomst. De meeste internationale formules (16,1%) hebben een Franse herkomst. PB


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis